Nyheter

 

Arctic Minerals har avtalat om prospekteringsborrning vid batterimetallprojektet Kiiminki i Finland

Arctic Minerals har ansökt om ett nytt malmletningstillstånd på 45 km2 i Kiiminki i Finland. Tillståndet möjliggör, när det beviljats, mer avancerad prospektering i området. För sommaren 2021 har Arctic Minerals nu tecknat avtal med en entreprenör om att genomföra prospekteringsborrning med lätt borrigg för djupmoränprovtagning (Base-of-Till) i Kiiminki. Under sommaren 2021 kommer Bolaget även att genomföra geofysiska undersökningar samt ytterligare geologiskt fältarbete i Kiiminki. Målet med pågående arbete är att identifiera målområden där diamantborrning kan utföras under vintern 2021/2022.

Bolaget har två gällande förbehåll för prospektering, täckande totalt 1 092 km2 i batterimetallsprojektet Kiiminki, vilket är beläget nordost om staden Uleåborg i mellersta Finland. Arctic Minerals har nu även ansökt om ett nytt malmletningstillstånd på 45 km2 i Kiiminki-området.

I Kiiminki-området finns flera kobolt-koppar och bly-zink-silver-guld-anomalier, som sammanfaller med geofysiska anomalier. En av de geofysiska anomalierna ligger intill basiska vulkaniska bergarter, som också är anomala på guld. Området har också god potential för bly och zink: i tidigare fältarbeten av GTK (Geologiska Forskningscentralen i Finland) har påvisats lösblock innehållande bly-zink och med halter på upp till 11,8% bly, 6,5% zink, 370 gram/ton silver och 4 gram/ton guld. De senaste månaderna har Bolaget gjort en sammanfattning, en syntes och en tolkning baserad på av GTK tidigare utförd geokemisk och geofysisk undersökning. Arbetet har sedan kombinerats med resultaten från Bolagets egna geologiska fältarbete, som utfördes under 2020, och ligger nu till grund för planerad prospektering under sommaren 2021.

Arctic Minerals prioriterade målområde i Kiiminki är Martimo. Bolagets bedömning är att Martimo har potential för stora "Sedex" (Sedimentary-Exhalative) zink-bly-mineraliseringar. Den sortens mineraliseringar står bakom mer än 50% av den globala produktionen för bly och zink med tillkommande biprodukter av silver, guld och koppar. Därutöver finns även indikationer på att målområdet Martimo har potential for koppar-zink-"VMS" (Volcanogenic Massive Sulphide) mineraliseringar.

I Martimo visar geokemisk data två distinkta kluster med bly-zink-silver-guld anomalier, vilka även sammanfaller med geofysiska anomalier. Av de 20 kemiska prov, som Bolaget tagit, med de högstablyhalterna hade även 15 av dessa den högsta zinkhalten, samt även halter av andra metaller som är vanligt förekommande i Sedex-mineraliseringar. Bolaget anser det också vara positivt att den identifierade zonen för en potentiell mineraliseringen är betydande i omfattning, över tio kilometer lång och cirka en kilometer bred.

Till följd av de lovande resultaten från geokemisk och geofysisk modellering baserad på GTK-data, har Arctic Minerals ansökt om ett nytt malmletningstillstånd på 45 km2 i målområdet Martimo. Detta tillstånd möjliggör, när det beviljats, mer avancerat prospektering i området. För sommaren 2021 har Arctic Minerals nu tecknat avtal med en entreprenör för att genomföra prospekteringsborrning medlätt borrigg i Kiiminki för djupmoränsprovtagning (Base-of-Till). Under sommaren 2021 kommer Arctic Minerals även att genomföra geofysiska undersökningar samt ytterligare geologiskt fältarbete i Kiiminki. Målet med pågående arbete är att identifiera målområden där diamantborrning kan utföras under vintern 2021/2022.

Kommentar från vd, Jonatan Forsberg:

Vi fortskrider med vårt batterimetallprojekt i Kiiminki i Finland. Den planerade undersökningsborrningen kommer att möjliggöra en djupare moränprovtagning. Tillsammans med geofysiska markundersökningar och ytterligare geologiskt fältarbete kommer detta att hjälpa oss att identifiera mål för diamantborrning som sedan kan genomföras under vintern 2021/2022.

Certified Advisor

UB Securities Oy i Helsingfors, Finland, (www.unitedbankers.fi) är Bolagets Certified Advisor på Nasdaq First North Growth Market, Stockholm.

Övrigt

Bolagets aktier är listade på Nasdaq First North Growth Market, Stockholm, under handelsbeteckningen "ARCT".

För vidare information

se bolagets hemsida på www.arcticminerals.se eller kontakta:

Jonatan Forsberg, vd

(+46) 76 105 1310

jonatan.forsberg@arcticminerals.se

eller

Risto Pietilä, Exploration Manager

(+358) 40 029 3217

risto.pietila@arcticminerals.se

Om Arctic Minerals

Arctic Minerals är en nordisk gruvjunior vars huvudsakliga verksamhet är prospektering efter koppar, zink, guld och andra batterimetaller i norra och mellersta Finland. Koncernen har även mineralrättigheter i Norge.

Informationen i detta pressmeddelande är sådan som Arctic Minerals AB (publ) är skyldig att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning (EU) nr 596/2014. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 18 maj 2021, kl 13.10.