Nyheter

 

Arctic Minerals har genomfört kärnborrning i Joint Venture-kopparprojektet i Finland

Arctic Minerals uppdaterar om pågående prospektering i norra och mellersta Finland

Joint Venture-kopparprojektet Peräpohja

Rio Tinto Group, Arctic Minerals partner i kopparprojektet i Peräpohja, har genomfört ytterligare kärnborrning i flera områden i Peräpohja-området. Borrhål med en total längd om 2 388 meter har borrats upp, med målet att öka förståelsen av geologin och stratigrafin i området. Ytterligare kärnborrning kan komma att genomföras under 2022. Ytterligare prospekteringsarbete som nyligen genomförts har varit:

· 24 arkiverade kärnborrhål, totalt 2 979 meter, har på nytt undersökts och provtagits (för senare analys)

· 5 geofysikprofiler (AMT) har uppmätts

· Geologisk kartering har utförts av Rio Tinto

· Prospektering efter malmblock har genomförts av Arctic Minerals

Arctic Minerals innehar förbehåll för malmletning täckande 240 km2 ( 24 000 ha) i Peräpohja-området och har därutöver ansökt om 16 malmletningstillstånd, täckande totalt 536 km2 (53 600 ha).

Geologin i Peräpohja skifferbälte i södra finska Lappland visar många likheter med det centralafrikanska kopparbältet (Central African Copper Belt, "CACB") i mellersta Afrika, ett område som är en av världens viktigaste källor för produktion av koppar och också av kobolt. Arctic Minerals och Rio Tintos viktigaste mål vid prospekteringen i Peräpohja är malmtypen "SCC" (Sediment-hosted Stratiform Copper), en malmtyp som är karaktäristisk för malmbältet CACB. Arctic Minerals har utfört prospektering i Peräpohja sedan 2017 och har därvid påvisat utbredd kopparmineralisering både i berghällar och som lösblock.

Koppar-nickel-PGE-projektet Lohi

Arctic Minerals anser att Lohi-området har potential för koppar-nickel-PGE (platinagruppens element) mineraliseringar av samma sort som Sakatti-fyndigheten i Sodankylä, vilken ägs av Anglo American. Arctic Minerals utför för närvarande en detaljerad genomgång och analys av befintlig geologisk, geokemisk och geofysiska data för att prioritera prospekteringsarbetet inför 2022. Lohi-förbehållet för malmletning täcker ett område på 371 km2. (37 100 ha).

Koppar-nickel-projektet Inari

Nordost om Inari tätort, i Nellim området, har GTK (Geologiska forskningscentralen i Finland) påvisat ett antal koppar- och nickelrika malmblock (upp till 0,48 % koppar och 2,03 % nickel), vilka geografiskt sammanfaller med magnetiska och gravimetriska anomalier. Områdets geologi liknar den som finns på den ryska sidan av gränsen, ett område med tidigare flertalet nickel-koppar-gruvor. Arctic Minerals går därför nu igenom all tillgängliga data för att prioritera inför fältprospekteringsarbetet 2022. Förbehållet Nellim täcker 840 km2 (84 000 ha).

Sydost om Inari tätort innehar Arctic Minerals förbehållet Liljarova 2, täckande 890 km2 (89 000 ha). Inom detta område har omfattande guldvaskning förekommit men ännu har inga signifikanta mineraliseringar i berggrunden påvisats. Bolaget har gått igenom tillgänglig geodata och har identifierat ett särskilt område för fältarbete nästa år. I det valda området har guld påvisats i fast berg i ett område som dessutom har en iögonfallande magnetisk anomali.

Guldprojektet Nutukka

I området Nutukka har Arctic Minerals utfört provtagning av alluvialt guld under 2020 och 2021, för att identifiera områden med potential för guldmineraliseringar i berggrunden. Bolaget har nu beviljats ett malmletningstillstånd, som tillåter undersökningsdikning med grävare och även djupmoränprovtagning (Base-of-Till). Bolaget planerar att börja med undersökningsdikning och sedan, baserat på provtagningsresultaten, gå vidare med djupmoränprovtagning. Grävprogrammet planeras nu till första halvåret 2022, med start då väderförhållandena så tillåter.

Batterimetallprojektet Kiiminki

Arctic Minerals anser att det i Kiiminki-området, nordost om staden Uleåborg, finns potential att identifiera zink-bly-silvermineraliseringar av malmtypen Missisippi Valley. I augusti 2021 beviljade Tukes, myndigheten som beviljar mineralrättigheter, ett malmletningstillstånd gällande Martimo-området i Kiiminki. Innan tillståndet kan vinna laga kraft kommer det, efter överklagan, att behandlas av förvaltningsdomstolen i Finland. Malmletningstillståndet ger, då det vinner laga kraft, Arctic Minerals rätten att utföra mer detaljerad prospektering, främst djupmoränprovtagning (Base-of-Till).

Certified Advisor

UB Securities Oy i Helsingfors, Finland, (www.unitedbankers.fi) är Bolagets Certified Advisor på Nasdaq First North Growth Market, Stockholm.

Övrigt

Bolagets aktier är listade på Nasdaq First North Growth Market, Stockholm, under handelsbeteckningen "ARCT".

För vidare information

se bolagets hemsida på www.arcticminerals.se eller kontakta:

Jonatan Forsberg, vd

(+46) 76 105 1310

jonatan.forsberg@arcticminerals.se

Risto Pietilä, prospekteringschef

(+358) 40 029 3217

risto.pietila@arcticminerals.se

Om Arctic Minerals

Arctic Minerals är en nordisk gruvjunior vars huvudsakliga verksamhet är prospektering efter koppar, nickel, zink, guld, PGE och batterimetaller i norra och mellersta Finland. Koncernen har även mineralrättigheter i Norge.

Informationen i detta pressmeddelande är sådan som Arctic Minerals AB (publ) är skyldig att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning (EU) nr 596/2014. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 29 november 2021, kl 12.10.