Nyheter

 

Arctic Minerals har påträffat ytterligare kopparrika malmblock vid kopparprojektet i Peräpohja

Arctic Minerals har påträffat ytterligare kopparrika malmblock vid kopparprojektet i Peräpohja i södra finska Lappland. Några av malmblocken innehåller också signifikanta halter av guld, silver och bly. Planering pågår nu för kommande kärnborrning i utvalda områden i Peräpohja. Med Peräpohja kopparprojekt avses det samarbete (Joint Venture) Bolaget ingått med Rio Tinto Group, ett av världens största gruvbolag, se pressmeddelande från den 21 januari 2020.

Ett malmblock innehöll 7,7 % koppar, vilket är den högsta kopparhalten som hittills analyserats i malmblock i Peräpohja. Samma prov innehöll även 0,9 gram guld per ton och 89 gram silver per ton. Bland andra analysresultat kan nämnas ett malmblock med halten 2,9% koppar, 0,1% bly och 0,15% zink och ytterligare ett malmblock med 0,42% koppar, 42 gram silver per ton, 0,16 gram guld per ton och 6,5% bly.

De senaste fynden är i linje med Arctic Minerals tidigare rapporterade fynd av kopparrika berghällar och malmblock i Peräpohja, se pressmeddelande från den 26 augusti 2020.

Kommentar från vd Jonatan Forsberg:

Vi är väldigt nöjda med de senaste fynden, som visar på de framsteg vi och vår partner Rio Tinto gör i Peräpohja kopparprojekt.

Det är mycket uppmuntrande att de senaste fynden fortsätter att visa på lika goda resultat som för fältprogrammen 2018 och 2019. Förutom de senaste fynden av malmblock pågår nu också planeringen av kommande kärnborrning för valda områden vid kopparprojektet i Peräpohja.

Under fältarbetena 2018 påvisades koppar på ett flertal platser, tillsammans med förhöjda halter av silver och guld. Prov från både berghällar och malmblock innehöll signifikanta halter av koppar, guld och silver. Det rikaste malmblocket som påträffades under fältsäsongen 2018 innehöll 5,25% koppar, 0,4 gram guld per ton och 12 gram silver per ton.

Under fältarbetena 2019 påträffades flera kopparhaltiga malmblock och berghällar, liksom signifikanta blyhalter (upp till 2,8%) i vissa områden. I ett område fanns förutom bly också signifikanta halter av koppar, guld och silver, där ett prov innehöll 2,4% bly, 1,2 gram guld per ton, 265 gram silver per ton och 0,5% koppar.

Geologin i Peräpohja skifferbälte i södra finska Lappland visar många likheter med Mellersta Afrikas Kopparbälte (CACB, Central African Copper Belt), ett av världens viktigaste områden för kopparproduktion och också en stor koboltproducent. För Arctic Minerals och Rio Tinto är det huvudsakliga målet för prospekteringen i Peräpohja att lokalisera malmer av malmtypen "SSC" (Sediment-hosted Stratiform Copper), vilken är vanligen förekommande i nämnda kopparbälte i centrala Afrika. Arctic Minerals har prospekterat efter koppar i Peräpohja sedan 2017 och har hittat kopparmineraliseringar på flera platser i både berghällar och i malmblock.

Certified Advisor

UB Securities Oy i Helsingfors, Finland, (www.unitedbankers.fi) är Bolagets Certified Advisor på Nasdaq First North Growth Market, Stockholm.

Övrigt

Bolagets aktier är listade på Nasdaq First North Growth Market, Stockholm, under handelsbeteckningen "ARCT".

För vidare information

se bolagets hemsida på www.arcticminerals.se eller kontakta:

Jonatan Forsberg, vd

(+46) 76 105 1310

jonatan.forsberg@arcticminerals.se

eller

Risto Pietila, Exploration Manager

(+358) 40 029 3217

risto.pietila@arcticminerals.se

Om Arctic Minerals

Arctic Minerals är en nordisk gruvjunior vars huvudsakliga verksamhet är prospektering efter koppar, zink, guld och andra batterimetaller i norra och mellersta Finland. Koncernen har även mineralrättigheter i Norge.

För närvarande har Arctic Minerals malmletningstillstånd i Brahestad-Ladoga malmbältet i mellersta Finland och har ansökt om ett malmletningstillstånd i Peräpohja skifferbälte i norra Finland. Vidare har Koncernen även förbehåll för prospektering i Peräpohja skifferbälte, i Kiiminki skifferbälte nordost om Uleåborg, Paasivaara nordost om Kemi och i mellersta finska Lappland. Arctic Minerals innehar också mineralrättigheter vid den nedlagda Bidjovagge guld-koppar-gruvan i Finnmark i Nordnorge.

Informationen i detta pressmeddelande är sådan som Arctic Minerals AB (publ) är skyldig att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning (EU) nr 596/2014. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 2 november 2020, kl 10.30.