Nyheter

 

Arctic Minerals och Rio Tinto utvidgar joint venture-samarbetet för kopparprojektet i Peräpohja i Finland

Arctic Minerals AB (publ) och Rio Tinto har kommit överens om att utöka storleken på det område som omfattas av joint venture-samarbetet för kopparprojektet Peräpohja i norra Finland. Avtalet ökar storleken på det tillståndsområde som täcks av joint-venture samarbetet med 57 000 hektar till nu totalt 112 000 hektar.

Joint-venture samarbetet omfattar områden för malmletningstillståndsansökningar som innehas av båda parterna. Pågående prospekteringsarbeten består av kärnborrning, geofysiska mätningar, prospektering efter malmblock och mineraliserade hällar, samt geologisk fältkartering (se pressmeddelande 29 november, 2021).

Ett ytterligare kärnborrningsprogram pågår för närvarande och resultaten från programmet väntas senare under sommaren. Vidare utförs för närvarande även geologiska fältkarteringar samt malmblocksprospektering.

VD Jonatan Forsberg kommenterar:

Vi är mycket nöjda med utvidgningen av området för joint-venture samarbetet kring kopparprojektet Peräpohja och Rio Tintos fortsatt stora engagemang för projektet. Resultaten hittills stöder vår uppfattning att det i Peräpohja skifferområde finns en utmärkt potential att lokalisera betydande fyndigheter av kopparmalmtypen "SCC" (Sediment-hosted Stratiform Copper).

Joint-venture avtalet ingicks i januari 2020 och ger Rio Tinto möjligheten att förvärva upp till 51 % av vissa av Arctic Minerals prospekteringstillgångar i Peräpohja skifferbälte i norra Finland, genom att investera totalt 4 miljoner dollar (USD) under tre år från undertecknandet av avtalet. Rio Tinto kan sedan öka sitt ägande till 75 % genom att spendera ytterligare 5 miljoner dollar (USD) under en därpå följande tvåårsperiod. Då Rio Tintos ägande har uppnått 75 % kan bägge parterna behålla sin ägarandel genom att delta i prospekteringskostnaderna på pro rata-basis alternativt välja att bli utspädd pro rata.

Geologin i Peräpohja skifferbälte i södra finska Lappland visar många likheter med det centralafrikanska kopparbältet (Central African Copper Belt, "CACB") i mellersta Afrika, ett område som är en av världens viktigaste källor för produktion av koppar och också av kobolt. Arctic Minerals och Rio Tintos viktigaste mål vid prospekteringen i Peräpohja är malmtypen "SCC" (Sediment-hosted Stratiform Copper), en malmtyp som är karaktäristisk för malmbältet CACB. Arctic Minerals har utfört prospektering i Peräpohja sedan 2017 och har därvid påvisat utbredd kopparmineralisering både i berghällar och som lösblock.

Certified Advisor

UB Securities Oy i Helsingfors, Finland, (www.unitedbankers.fi) är Bolagets Certified Advisor på Nasdaq First North Growth Market, Stockholm.

Övrigt

Bolagets aktier är listade på Nasdaq First North Growth Market, Stockholm, under handelsbeteckningen "ARCT".

För vidare information

Se bolagets hemsida på www.arcticminerals.se eller kontakta:

Jonatan Forsberg, vd

(+46) 76 105 1310

jonatan.forsberg@arcticminerals.se

Om Arctic Minerals

Arctic Minerals är en nordisk gruvjunior vars huvudsakliga verksamhet är prospektering efter koppar, zink, guld och andra batterimetaller i norra och mellersta Finland. Koncernen har även mineralrättigheter i Norge.

Informationen i detta pressmeddelande är sådan som Arctic Minerals AB (publ) är skyldig att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning (EU) nr 596/2014. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 23 juni 2022, kl 11.15.