Nyheter

 

Positiva resultat från guldprojektet Nutukka i Finland och fortsatt prospektering med lätt borrigg

Nya resultat från provtagningen bekräftar ett kluster av guldbärande jordprov, troligen av lokalt ursprung. Baserat på de positiva resultaten från prospekteringen2020 har Arctic Minerals ansökt om malmletningstillstånd i Nutukka, där klusterområdet ingår. Bolaget planerar nu att genomföra undersökningsborrning med lätt borrigg under sommarfältsäsongen 2021, med målet att provta de djupaste delarna av bottenmoränen och av bergytan. Även magnetiska mätningar med hjälp av drönare planeras. Fortsatt prospektering kan också komma att omfatta undersökningsdikning med grävare liksom än mer moränprovtagning.

Arctic Minerals AB (publ) uppdaterar om de senaste resultaten från moränprovtagningsprogrammet i det av Bolaget helägda Nutukka guldprojekt i finska Lappland. De senaste resultaten är från provtagningsprogrammet utfört i september 2020, vilket genomfördes för att följa upp de lovande resultaten från det första programmet i juni 2020 (se pressmeddelande 17 november 2020).

Alla de 76 nya proven som togs i september har nu undersökts och analyserats. Prov om 20 kg vaskades vilket resulterade i mindre prover om 25 gram vardera. De mindre proverna undersöktes med mikroskop för att finna synligt guld. 51 av de totalt 76 proven (67%) innehöll guld, antingen guldkorn synliga med blotta ögat eller i mikroskop. Bolaget bedömer resultaten som exceptionellt lovande. Tio av proven är från det tidigare indentifierade klusterområdet och tre andra prov alldeles i närhet av nämnda kluster. Proven från klusterområdet är relativt sätt rika på finkornigt guld. Guldkornens form, storleksdistribution och läge tyder på att guldet är av lokalt ursprung.

Proven som undersökts med mikroskop från programmet i september har även analyserats kemiskt med positiva resultat. Medelhalten i de 76 proven var 4 ppm (4 gram per ton). De flesta av de guldrika proven kommer inifrån eller nära ovannämnda kluster. De 10 rikaste proven innehöll i genomsnitt 22 ppm guld, med halterna 39, 53 och 70 ppm i de tre rikaste proven. Kemiska analyserbekräftar att klusterområdet tydligt sticker ut i jämförelse med prover från övriga områden.

Det guldrikaste provet (70 ppm) är ett av fem guldbärande prov beläget 1,5 km söder om klustret. Detta indikerar eventuellt förekomsten av ett nytt kluster. Denna möjlighet kommer att undersökas närmare med fortsatt provtagning under sommarfältsäsongen 2021.

Planerad prospektering med lätt borrigg

Baserat på resultaten från prospekteringsarbetet i Nutukka under 2020 har Bolaget ansökt om ett malmletningstillstånd i Nutukka, omfattande 22,9 km2 och inkluderande klusterområdena. Malmletningstillståndet möjliggör, när det har beviljats, mer omfattande prospektering. Bolaget planerar nu att genomföra undersökningsborrning med en lätt borrigg under sommarfältsäsongen 2021, med målet att provta de djupaste delarna av bottenmoränen och av bergytan. Fortsatt prospektering kan också komma att omfatta undersökningsdikning med grävare liksom än mer moränprovtagning. Även magnetiska mätningar med hjälp av drönare planeras.

Kommentar från vd, Jonatan Forsberg:

Resultaten visar tydligt på guldpotentialen i Nutukka-området. Baserat på de lovande resultaten från prospekteringen 2020 har vi nu ansökt om malmletningstillstånd i Nutukka, där klusterområdena ingår. Nästa steg för sommarfältsäsongen 2021 är undersökningsborrning med lätt borrigg för att provta de djupaste delarna av bottenmoränen och av bergytan. Vi planerar även att genomföra magnetiska mätningar med hjälp av drönare. Fortsatt prospektering kan också komma att omfatta undersökningsdikning med grävare liksom än mer moränprovtagning.

Om Nutukka guld-projektet

Nutukka guldprojekt är beläget i finska Lappland, cirka 100 kilometer nordost om Kittilä kommuncentrum och cirka 20 kilometer sydväst om den välkända guldgrävarbyn Tankavaara. Prospekteringsförbehållet Nutukka, som täcker 366 km2, är beläget vid östra ändan av Mellersta Lapplands Grönstensbälte i norra Finland. I grönstensbältet är även Europas största guldgruva, Kittelägruvan, belägen. Kittelägruvan ägs av den kanadensiska gruvkoncernen Agnico Eagle och producerade 2020 cirka 208 000 uns guld (cirka 6 473 kg). Inom grönstensbältet har under senare år även flera nya guldförekomster lokaliserats. Bolaget anser att geologin i Nutukka visar stora likheter med guldprovinserna i västra Australien och med Abitibi-bältet i östra Kanada, bägge betydande guldproducerande regioner.

Certified Advisor

UB Securities Oy i Helsingfors, Finland, (www.unitedbankers.fi) är Bolagets Certified Advisor på Nasdaq First North Growth Market, Stockholm.

Övrigt

Bolagets aktier är listade på Nasdaq First North Growth Market, Stockholm, under handelsbeteckningen "ARCT".

För vidare information

se bolagets hemsida på www.arcticminerals.se eller kontakta:

Jonatan Forsberg, vd

(+46) 76 105 1310

jonatan.forsberg@arcticminerals.se

eller

Risto Pietilä, Exploration Manager

(+358) 40 029 3217

risto.pietila@arcticminerals.se

Om Arctic Minerals

Arctic Minerals är en nordisk gruvjunior vars huvudsakliga verksamhet är prospektering efter koppar, zink, guld och andra batterimetaller i norra och mellersta Finland. Koncernen har även mineralrättigheter i Norge.

Informationen i detta pressmeddelande är sådan som Arctic Minerals AB (publ) är skyldig att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning (EU) nr 596/2014. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 23 mars 2021, kl 10.20.